Skip to main content

Zoals gezegd zijn er verschillende vormen van collageen. Deze soorten collageen worden allemaal door het lichaam aangemaakt. Collageen wordt onder andere aangemaakt in de botten en in de huid.

De aanmaak van collageen door het lichaam is het een bijzonder ingewikkeld proces waarbij verschillende soorten aminozuren binnen een huidcel worden gecombineerd. Vervolgens worden aan deze aminozuren waterstof en zuurstofatomen toegevoegd. Dit gebeurt onder invloed van ascorbinezuur, beter bekend als¬†vitamine C. Vervolgens wordt dit hele pakketje nog een keer gecombineerd en via het golgi-apparaat ‚Äėverpakt‚Äô en naar buiten de cel gestuurd.

Eenmaal buiten de cel worden de verschillende soorten eiwitten nog een paar keer opnieuw gerangschikt. Met behulp van twee specifieke aminozuren, fibronectin en integrin kunnen de aminozuren zich binden aan de membranen van andere huidcellen.

Maakt je lichaam altijd evenveel Collageen aan?

Je lichaam gaat na verloop van tijd minder collageen aanmaken. Dit proces begint al rond je 25ste, maar de gevolgen hiervan zijn dan nog niet echt merkbaar. De verminderde collageenaanmaak heeft twee oorzaken. Allereerst verouderen de fibroblasten, de onderdeeltjes van de huid die collageen aanmaken. Deze worden hierdoor minder actief.
Een tweede reden is dat er een soort van vicieuze cirkel ontstaat. Doordat je huid minder collageen bevat, is er minder stimulatie van de fibroblasten. Als gevolg hiervan gaan de fibroblasten nog minder collageen produceren.

Eerst zal je niet zoveel merken van het feit dat je fibroblasten minder collageen produceren. Vanaf het moment dat je rond de 35 of 40 bent, worden de effecten in de meeste gevallen wel zichtbaar. Tijdens de menopauze zal de aanmaak van collageen in rap tempo achteruit gaan als gevolg van veranderingen in de hormonen. Dit gebeurt niet alleen in de huid, maar ook in de botten. Vrouwen hebben meer last van een achteruitgang in de collageenproductie dan mannen.

Wat gebeurt er als je minder Collageen aanmaakt

Een verminderde aanmaak van collageen heeft veel invloed op hoe je huid er uit ziet. Een hoog collageengehalte, zoals bij jonge vrouwen, wordt geassocieerd met een mooie, strakke huid. Als je lichaam te weinig collageen aanmaakt, zal je dit dan ook als eerste zien aan de huid. De huid wordt minder soepel en er kunnen rimpels ontstaan. Daarnaast is je huid minder elastisch en kun je gemakkelijker blauwe plekken oplopen.

Maar omdat collageen op veel verschillende plekken in het lichaam aanwezig is, blijven de gevolgen hier niet toe beperkt. Zo kan een groot te kort aan collageen leiden tot verschillende klachten. Deze klachten treden meestal alleen maar op mij mensen die door een ziekte niet voldoende collageen aanmaken. Zo is er een grotere kans op spierpijn en kunnen er klachten ontstaan in gewrichten. De gewrichten kunnen stijver worden en er is een grotere kans op instabiliteit en pijnklachten. Ook spierpijn komt vaker voor bij mensen die niet genoeg collageen aanmaken.

Twee gevolgen van een laag collageengehalte kunnen ook bij gezonde mensen tot problemen leiden. Zo kunnen je tanden eenvoudiger afbrokkelen als er te weinig collageen wordt aangemaakt. Daarnaast wordt nog onderzocht of een laag collageengehalte een rol speelt bij botontkalking (osteoporose). Vrouwen maken op latere leeftijd minder collageen aan en hebben vaker last van botontkalking, maar het is nog niet zeker of dit met elkaar verband houdt.

Andere stoffen die een belangrijke rol spelen in bovenstaande processen zijn elastine en hyaluronzuur. Elastine is net als collageen een soort eiwitverbinding die ervoor zorgt dat de huid en bloedvaten elastisch blijven. Hyaluronzuur is een soort suikerzuur dat helpt om de gewrichten gezond te houden. Hyaluronzuur is dan ook een populair supplement.

Mardanti Collageen Beauty Booster

Een van de supplementen die gebaseerd is op deze uitgangspunten is de Mardanti Collageen Booster. Dit supplement bevat collageen met vitamine C. Het supplement is verrijkt met een hoeveelheid vitamine C, zodat de natuurlijke aanmaak van collageen ook gestimuleerd wordt.

Mardanti Skincare Collageen wordt geleverd in een verpakking met 150 gram collageenpoeder. Afhankelijk van je wensen kun je dagelijks vijf of tien gram van dit poeder innemen voor het slapen gaan. Je kunt deze hoeveelheid eenvoudig afmeten met het meegeleverde maatschepje. Vervolgens voeg je dit toe aan een glas water en je drinkt het geheel op. Tijdens de nachtrust doet je lichaam de rest.

Wil jij weten wat Mardanti voor jouw huid, haar en nagels kan betekenen?

Geniet nu van een van de beauty producten voor de beste prijs. Vergeet niet gelijk te kijken bij de combideals voor extra veel korting.

 • ? Tijdelijk actie 2+1 Gratis Mardanti Collageen

  Mardanti Collageen Voor 3 Maanden

  69,90
  √Čn spaar 20 Punten
 • Aanbieding!
  Combineer Hyaluronic Serum & Collageen Poeder

  Hyaluronic Serum & Collageen Poeder voordeelbundel

  89,95
  √Čn spaar 26 Punten
 • Aanbieding!
  Megavoordeel Vitamine C & Collageen Poeder

  Vitamine C Serum & Collageen Poeder voordeelbundel

  89,95
  √Čn spaar 26 Punten
 • Aanbieding!
  Het meest complete pakket voor jouw Beautyroutine

  Serum Voordeelpakket & Collageen Poeder voordeelbundel

  119,95
  √Čn spaar 35 Punten