Skip to main content

HAARUITVAL, is iets om gek van te worden. Elke keer ligt je kussen vol, of je haalt na het douchen kostbare haren uit het putje. Normaal gesproken verlies je elke dag rond de 100 haren. Dit zijn oude haren en hier komen weer nieuwe haren voor in de plaats. Maar wat als er meer haren uitvallen dan er voor terugkomen? Een tekort aan voedingsstoffen en stress zijn twee belangrijke factoren die haaruitval kunnen veroorzaken. Hoe dat zit willen we je graag uitleggen.

Wat is een haar en waar bestaat het uit?

Een haar bestaat uit verschillende onderdelen; het deel dat zich onder de huid bevindt heet de haarwortel, en het deel dat je ziet, wordt de haarschacht genoemd. Aan de basis van de haarwortel bevinden zich de haarbol en haarpapil die voedingsstoffen opnemen om nieuwe haarcellen te maken. Terwijl deze haarcellen zich omhoog werken via de haarwortel rijpen ze door een proces dat keratinisering wordt genoemd. Je haar bestaat voor 91% uit proteïne en is opgebouwd uit zeer lange ketens met een combinatie van 18 verschillende aminozuren.

Oorzaak Haaruitval: Een tekort aan voedingsstoffen

Vitamines, mineralen en aminozuren zijn heel belangrijk voor de vorming en de stevigheid van de haren. Gezonde voeding is dus erg belangrijk. Met name het aminozuur L-glutamine, het mineraal zink en vitamine B12 zijn belangrijke voedingsstoffen voor de haren. Deze drie voedingsstoffen zijn veel te vinden in dierlijke producten zoals vlees, vis, schaaldieren en eieren.

L-Glutamine tegen Haaruitval

L-glutamine is in het lichaam het meest voorkomende aminozuur dat door het lichaam zelf gevormd wordt. Helaas neemt de productie hiervan met het klimmen van de leeftijd af. Daarom is inname van glutamine op middelbare of oudere leeftijd belangrijk, om zo de haaropbouw te stimuleren. Zeker tijdens periodes van stress of tijdens zware lichamelijke belasting is de behoefte aan L-glutamine groot. Glutamine bouwt het haar weer op doordat het de zwaveltoevoer verhoogt wat voor haargroei zeer belangrijk is. L-glutamine heeft ook een herstellende werking op de darmslijmvliezen waardoor het de opname van andere vitamines en mineralen verbetert. Ook op deze manier kan L-glutamine dus een rol spelen tegen haaruitval.

Zink tegen Haaruitval

Zink is een van de belangrijkste mineralen die haaruitval kan voorkomen en die de sterkte en glans van de haren verbetert. Zink is betrokken bij de vorming van keratine wat een hoofdbestanddeel van de haren, de huid en de nagels is. Bovendien is zink ook nodig voor de vorming van collageen. Dit vormt het bindweefsel dat het haar in de huid vastzet, en is ook van belang voor de haarstructuur. Ook in de celdeling, die de groei van het haar mogelijk maakt, speelt zink een belangrijke rol. Wanneer je merkt dat je last krijgt van haaruitval is het aan te raden om ongeveer twee maanden zink als supplement te gebruiken en na deze periode te evalueren of de haaruitval minder is geworden. Kies altijd voor een aminozuur gebonden vorm van zink zoals zink-methionine, en niet voor zink-oxide dat slecht wordt opgenomen in het lichaam. 1 tablet zink-methionine van 20-25 mg is vaak voldoende.

Vitamine B12 tegen Haaruitval

Ook B-vitamines zijn essentieel voor gezonde haargroei; met name vitamine B12. Een tekort aan deze vitamine kan haaruitval of glansloos haar veroorzaken. Vaak wordt een vitamine B12 tekort veroorzaakt doordat de opname van deze vitamine in de darmen verstoord is. Als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang of van maagzuur dan is de kans groot dat de opname van vitamine B12 niet goed is. Ook als je weinig vlees of andere dierlijke producten eet kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan omdat deze vitamine voornamelijk in dierlijke producten te vinden is. Daarnaast kan het gebruik van medicijnen zoals maagzuurremmers en metformine, dat vaak aan diabetici wordt voorgeschreven, een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. We raden aan om de biologisch actieve vorm van vitamine B12 methylcobalamine te kopen in plaats van Vit B12 in de vorm van cyanocobalamine. Een zuigtablet heeft de voorkeur omdat vitamine B12 met name bij maag of darmproblemen slecht wordt opgenomen in de darmen. Door een zuigtablet wordt het opgenomen via mondslijmvliezen.

Eiwitten voor gezond haar

Onze haren worden gemaakt van keratine, een collageeneiwit dat ons lichaam ontwikkeld uit eiwitten. Deze eiwitten moeten we binnenkrijgen uit onze voeding, die ons lichaam gebruikt voor vitale functies en zo ook haargroei. Wanneer we niet voldoende eiwitten binnenkrijgen uit onze voeding, worden alle eiwitten die we binnenkrijgen gebruikt voor de essentiële functies en organen, en de niet-essentiële functies zoals haargroei achterwege gelaten.

De oplossing voor sterk en vol haar

Er zijn veel verschillende crèmes, shampoos en middelen op de markt die voller haar beloven. Net als de drogist die barst van wondermiddelen voor een mooie huid. Zo eenvoudig is het in de praktijk eigenlijk niet. Net zoals je huid niet alle stoffen zomaar doorlaat, wordt ook door je haar niet alles opgenomen. Wat wel helpt? De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Want vitamines die je in lichaam opneemt, zijn direct werkzaam om ook in je lichaam te worden gebruikt. Daarnaast kan het collageentekort worden aangevuld tegen haarverlies. Mardanti biedt vrouwen een goede oplossing voor het aanvullen van essentiële vitaminen, waaronder collageen met vitamine C om haaruitval te stoppen. Na het 25ste levensjaar neemt de natuurlijke collageenproductie af, wat voor haaruitval kan zorgen.  het collageen poeder van Mardanti is  gemaakt om haarverlies tegen te gaan op iedere leeftijd.

Mooi haar komt van binnenuit!

Mardanti is dé beauty expert met een specialisme op het gebied van een mooie huid, van binnenuit. Mardanti is collageen is sinds 15 jaar dé expert op het gebied van beauty van binnenuit. Wij geloven dat de focus op de binnenkant cruciaal is voor een stralende buitenkant.

Mardanti collageen biedt marine collageen aan van Peptan. Mardanti Collageen is een collageen poeder verrijkt met Vitamine C dat zorgt voor soepelheid en hydratatie van de huid en haar van binnenuit. Vitamine C draagt bij aan de normale collageenvorming en geeft stevigheid aan de huid en sterkte van het haar. Regelmatig gebruik van Mardanti Collageen Booster draagt bij aan de huidtextuur en elasticiteit van de huid én vermindert rimpels en haaruitval.

Wil jij weten wat Mardanti voor jouw huid, haar en nagels kan betekenen?

Geniet nu van een van de beauty producten voor de beste prijs. Vergeet niet gelijk te kijken bij de combideals voor extra veel korting.

 • ? Tijdelijk actie 2+1 Gratis Mardanti Collageen

  Mardanti Collageen Voor 3 Maanden

  69,90
  Én spaar 20 Punten
 • Aanbieding!
  Combineer Hyaluronic Serum & Collageen Poeder

  Hyaluronic Serum & Collageen Poeder voordeelbundel

  Oorspronkelijke prijs was: €117,80.Huidige prijs is: €89,95.
  Én spaar 26 Punten
 • Aanbieding!
  Megavoordeel Vitamine C & Collageen Poeder

  Vitamine C Serum & Collageen Poeder voordeelbundel

  Oorspronkelijke prijs was: €117,80.Huidige prijs is: €89,95.
  Én spaar 26 Punten
 • Aanbieding!
  Het meest complete pakket voor jouw Beautyroutine

  Serum Voordeelpakket & Collageen Poeder voordeelbundel

  Oorspronkelijke prijs was: €173,70.Huidige prijs is: €119,95.
  Én spaar 35 Punten